mindfulness helpt bij fibromyalgiepijn

Ik ben met mindfulness begonnen omdat ik heel erg graag meer rust in mijn hoofd wilde maar ik kreeg veel meer dan dat: mijn fibromyalgiepijn verminderde aanzienijk!

De meest genoemde klacht bij fibromyalgie is pijn. Fibromyalgiepijn  is chronische pijn. Het beheerst een groot deel van je leven want je bent er de hele tijd mee bezig. Hoe kun je het voorkomen, of in ieder geval ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt? Als je pijn hebt, hoe lang duurt het? Wordt het erger? Kan ik nog wel doen wat ik gepland had voor vandaag? Hoeveel invloed heeft het op morgen?

Het vervelende hiervan is dat juist die bezorgdheid over de fibromyalgiepijn, en de angst die het oproept, ervoor zorgen dat de pijn vaker voorkomt en kan verergeren. Dat komt omdat je je brein steeds signalen aan het geven bent dat er iets vreselijks aan de hand is. Er dreigt gevaar. Jouw brein wordt daarom nog alerter en gaat meer gewone signalen als pijnsignalen interpreteren.

“Hoe kom ik van de fibromyalgiepijn af?” is de vraag die ik het meeste hoor. Dat is helaas niet iets wat je met een pil of een nachtje goed slapen kunt verhelpen. Daar heb je echt langer de tijd voor nodig. Jouw brein moet weer tot rust, komen, je moet weten welke patronen jij hebt die de fibromyalgie in stand houden en die moet je afleren. Je moet zorgen voor de juiste voeding zodat je lichaam daar geenstress van ondervindt. Al deze punten behandel ik in mijn traject Fitter met Fibro.

Als je aan een traject begint wordt het vaak tijdelijk eerste erger voordat het beter wordt, maar dat is een goed teken want dat betekent dat je lichaam bezig is om te herstellen. Het is niet iets wat binnen een paar weken over is.

In de tussentijd kun je zelf al een aantal dingen doen om de pijn te verminderen. Ook dit zijn dingen die niet in één keer alle je pijnklachten oplossen, maar die wel verlichting kunnen brengen en die, als je ze blijft doen, meehelpen aan je herstel.

Dit zijn mijn top 3 tips:

Neem rust

Daarmee bedoel ik ECHT rust nemen. Niet even 5 minuten op de bank terwijl je door je Instagram scrolt en tegelijkertijd met een half oog het nieuws volgt. Ik bedoel 10-15 minuten zo min mogelijk prikkels. Zet een kop thee of koffie en ga even lekker zitten. Staar naar buiten en laat je gedachten los.

Als ik dit tegen mijn klanten zeg dan krijg ik vaak de reactie: “Oh, maar dat lukt mij niet hoor. Daar ben ik veel te onrustig voor.” Dat begrijp ik want dat riep ik ook altijd. Maar dat is JUIST een reden om het wel te doen. Want de onrust die je voelt is jouw brein dat zich verzet tegen iets nieuws, namelijk niets doen. Het is gewend om continu prikkels te krijgen dus het protesteert en probeert je in actie te krijgen door je onrust te geven.

Laat de onrust er gewoon zijn. De onrust voelt heel erg onprettig, maar realiseer je dat je niets met dit gevoel hoeft te doen. Herken het als je brein die zijn zin door probeert te drijven. Je bent een bekend patroon aan het doorbreken en daar houdt je brein niet van, zeker niet als het al gestrest is. Het onrustige gevoel zal niet lang aanhouden, je zal zien dat het na anderhalve minuut al weggaat

Beweeg!

Dit advies lijkt tegenstrijdig. Er wordt vaak tegen je gezegd dat je je grenzen moet bewaken, ook door mij. Je lichaam geeft steeds aan dat het pijn heeft, dat er iets niet goed is, dat is een grens. Toch? Maar de fibromyalgiepijn is anders. Het is een signaal dat verkeerd vertaald wordt door je brein, er is lichamelijk niets aan de hand.

De bedoeling van het bewegen is dat je uit je hoofd komt en in je lijf gaat zitten. Zoals eerder gezegd, heel tegenstrijdig omdat je het allerliefst zo ver mogelijk van je pijnlijke lichaam wilt zijn. De pijn komt echter niet uit je lichaam, zoals je in mijn eerdere post “De pijn zit tussen je oren” kunt lezen. De pijn komt doordat je vastzit in een “vechten-of-vluchten” modus. Je kunt dit patroon gaan doorbreken door in een ontspannen staat bewust met je lichaam bezig te zijn. Je brein gaat dan signalen krijgen dat er geen gevaar is. En als je brein dit signaal vaak genoeg krijgt, dan gaat het alarm op een gegeven moment uit.

Wij zijn gemaakt om te bewegen. Als je te weinig beweegt gaat je brein ook signalen afgeven om je in beweging te krijgen. Ook die signalen kunnen pijnsignalen worden. Bewegen helpt dus op twee manieren.

Je hoeft echt niet naar een sportschool als je wilt bewegen. Je kunt heel makkelijk meer bewegen door dagelijks een stukje te wandelen. Je kunt echt klein beginnen. Wandel je nu helemaal niet? Dan is een rondje van 3 minuten al een verbetering. Begin op een niveau dat voor jou prettig voelt, maar wat wel een kleine uitdaging is. Als je met 3 minuten wandelen begint, ga dan na een dag of 3 naar 4 minuten. En bouw het zo op.  

Zwemmen is ook heel erg goed. Je gebruikt je hele lichaam en kunt dit op een rustig tempo doen. Veel zwembaden bieden tegenwoordig ook zwemmen in verwarmd water aan, dat is extra fijn als je last hebt van fibromyalgiepijn. Kijk ook eens wat voor “aquafitness” gegeven wordt in het zwembad bij jou in de buurt. In het water zijn dit soort oefeningen minder belastend.

Wat ook goed werkt is yoga. Er zijn verschillende vormen van yoga en het is heel toegankelijk voor mensen die het nog nooit beoefent hebben. Je hoeft ook niet extreem flexibel te zijn, je doet het op je eigen niveau.

Focus op je lichaam

Ook dit klinkt tegenstrijdig, maar in plaats van weg te rennen voor de pijn, of afleiding te zoeken, helpt het om juist meer aandacht naar je lichaam te brengen. Het is niet de bedoeling dat je je dan heel erg gaat focussen op de pijn, maar focus je op je ademhaling. Dat is het enige waar je op hoeft te letten.

Je kunt ook mediteren of een bodyscan oefening doen om je lichaam helemaal langs te gaan en spanning uit je lichaam te halen. Zorg dat je zo comfortabel mogelijk gaat zitten of liggen en adem rustig in en uit. Zodra je lekker ligt en rustig ademt rustig ga je met je aandacht naar je voeten. Liggen ze ontspannen? Als je dat niet goed kan voelen dan strek je ze een keer goed uit, hou dat 2-3 tellen vast en laat dan los. Kun je het verschil voelen tussen de aanspanning van daarnet en de ontspanning van nu? Wat doet die aanspanning nog meer? Tintelen je voeten of voel je iets anders? Misschien voel je wel helemaal niets en dat is ook prima, er is geen goed of fout, het gaat erom dat je met je aandacht bij je voeten bent. Ga nu naar je kuiten en herhaal de aan- en ontspanningsoefening.

Zo ga je verder naar de voorkant van je onderbenen, de boven- en onderkant van je dijbenen, je heupen, buik, rug, schouders, armen, nek en de spieren van je gezicht. Vooral je gezicht heeft heel veel spieren die vaak aangespannen zijn zonder dat we het merken. Open je ogen wijd, knijp ze samen en ontspan. Open je mond en steek je tong uit en ontspan. Ontspan je onderkaak en zorg ervoor dat je tong niet tegen je gehemelte aangeplakt zit, maar los in je mond ligt.

Een andere manier om weer in contact te komen met je lichaam is een massage. Geen triggerpoint- of sportmassage maar een ontspanningsmassage. Dit is een fijne manier on te ontspannen maar ook om je lichaam op een prettige manier te ervaren in plaats van het lichaam dat alleen maar pijn doet.

Ben je nieuwsgierig geworden wat een bodyscan meditatie voor je kan doen? Schrijf je dan nu in voor mijn updates want binnenkort staan er twee bodyscan meditaties en één fijne ademhalingsoefening voor je op mijn website.fibromyalgie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

App mij
Stuur me een app!
Hallo, hoe kan ik je helpen?