In 4 stappen naar een plantaardig voedingspatroon

Het overstappen naar een plantaardig voedingspatroon is lastig! Je bent niet de enige die dit moeilijk vindt.

Herken je dit?

Hoe zou het voor je zijn als...

Rust in je hoofd en in de keuken. Dat wil jij toch ook?

In mijn 1-op-1 coachingstraject Plantaardig Positief begeleid ik je in 4 stappen naar een plantaardig voedingspatroon. We pakken bij iedere stap een maaltijd aan: ontbijt, diner, lunch en snacks & snaai. Zo bouw je steeds verder op wat je al hebt aangepast, blijven de stappen relatief klein en voorkom je dat het teveel wordt.

Ik raad je aan om deze 4 stappen in 8 of 12 weken te doen. Als de verandering in deze stappen voor jou te groot zijn dan kun je het traject ook twee keer achter elkaar doen en de stappen nog wat kleiner maken. We passen het aan jou aan.

Het traject loopt als volgt:

De beste start

Tijdens een intakegesprek bespreken we waar je op dit moment bent in jouw overstap en wat je moet doen om jouw doel te bereiken. Ik zal je vragen om een paar dagen een eetdagboek  bij te houden  zodat ik weet wat je lekker vindt, hoe vaak je eet en snackt, en wat jouw  kookniveau is.

Op weg naar je doel

Aan hand van ons intakegesprek en jouw dagboek maak ik een  plan voor jouw eerste stap. Dit bespreken we in een uitgebreide sessie zodat jij helemaal weet wat je moet doen. Hier ga je 2-3 weken mee aan de slag, afhankelijk van de duur die je hebt gekozen (8 of 12 weken)

Koers-check

Na de eerste sessie volgen er nog 3 sessies waarin de volgende stappen worden besproken. Aan het einde van de 4 stappen volgt een laatste coachsessie om ervoor te zorgen dat je ook na het traject verder kan.

Tussendoor kun je mij mailen of appen.

Wat Plantaardig Positief jou oplevert:

Omdat we 3 maanden lang samen gaan werken is het natuurlijk erg belangrijk dat we een klik hebben. Ik vind het ook belangrijk dat we allebei zeker weten dat ik de aangewezen persoon ben om jou verder te helpen. Voel jij nu van binnen dat Plantaardig Positief precies is wat jij nu nodig hebt? Plan dan gauw een gratis sessie in  door op de knop hiernaast te klikken.

Dit zei een klant over Plantaardig Positief

"Ik had niet verwacht dat ik zo'n ontzettend uitgebreid advies zou krijgen, hier kan ik echt wat mee! Zo leuk dat je zo enthousiast bent over plantaardige voeding, je geeft me echt het vertrouwen dat ik dit kan doen."

Ze wist niet goed wat ze kon verwachten, ze wilde “gewoon wat gezonder eten”. Ze was ontzettend blij dat ze de stap had genomen en met mij een traject begonnen was.

Ik snap dat het spannend is. Ik snap dat het financieel een investering is. Ik snap dat jouw hoofd op dit moment allerlei excuses aan het verzinnen is om ervoor te zorgen dat jij lekker in jouw comfort zone blijft in plaats van voor verandering te kiezen, op die knop te klikken en een afspraak te maken. Voel jij dat ook? Kijk dan eens bij deze vragen en opmerkingen die ik regelmatig krijg:

Veelgestelde vragen over Plantaardig Positief

Ik begrijp goed dat je gefrustreerd en verdrietig bent dat het je nog niet is gelukt. En dat je daarom ook twijfelt of je een betaald programma wilt beginnen. Het feit dat je dit nu aan het lezen bent wil wel zeggen dat je er toch serieus aan zit te denken. Lees dus vooral verder!

Het korte antwoord is: het uitgangspunt bij mijn traject is niet het nieuwe voedingspatroon. Het is mijn klant. Jij dus. Het  traject wordt helemaal op maat gemaakt voor jou . Ik werk niet met standaard programma’s. 
Ik leg je ook uit waarom ik dingen aanpas. Waarom ik bepaalde voedingsmiddelen aanraad en anderen afraad. Hierdoor krijg jij zelf ook de informatie die je nodig hebt om de juiste keuzes te blijven maken. Kennis is macht.

Een andere reden waarom het jou nu wel gaat lukken is dat we het in kleine stappen doen. Er zijn heel veel kleine aanpassingen die je in je voedingspatroon kunt op weg naar jouw doel. Door kleine stappen te nemen maak je in de loop van het traject bijna ongemerkt een heel erg groot verschil. 

De basis van mijn begeleiding is plantaardige, onbewerkte voeding, maar dat wil niet zeggen dat jij van de ene op de andere dag alles wat niet plantaardig en/of onbewerkt is moet laten staan. Het werkt niet als ik je ineens van alles ga verbieden want dan wordt het “verbodene” juist extra aantrekkelijk. Dit is anders omdat JIJ het uitgangspunt bent, niet het voedingspatroon. Het past zich aan jou aan, niet andersom.

Ik snap dat je dat denkt, want het voelt een beetje alsof je een dieet gaat volgen, of niet? En het grootste nadeel van een dieet is vaak: het niet meer mogen snacken. Want dat is het beeld van een dieet volgen, toch? Niets lekkers meer mogen, heel anders eten dan wat je gewend bent, honger lijden, punten of calorieën tellen, goed of fout eten en je sociale leven kun je ook vaarwel zeggen. Wat doe je als je uit eten gaat, als je op een verjaardag bent? Vinden ze me ongezellig? Wat een boel extra stress! Als je dit leest dan zie je waarschijnlijk gelijk waarom diëten niet werken.

Maar je gaat niet op dieet. Je gaat je voedingspatroon aanpassen. Niet tijdelijk, maar permanent. En je zult zien dat er zat lekkers te eten is als je plantaardig eet!

Wat er wel gaat veranderen is dat je minder behoefte aan snacks zult hebben, je zult geen “sugar cravings” meer hebben doordat je voeding veel minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zal veroorzaken. Het wordt dus veel makkelijker om het te laten staan. Daarnaast krijg je van mij verschillende plantaardige recepten voor lekkers die minstens zo lekker zijn als wat je gewend bent! Het gaat niet om wat niet mag, het gaat vooral om wat mogelijk is.

Dat is wat er tot nu toe gebeurde, je viel terug in je oude patroon omdat je een tijdelijk dieet volgde. Eén van de belangrijkste redenen waarom bijvoorbeeld een dieet niet werkt is omdat het een tijdelijke aanpassing is. Het is vaak te radicaal om het te blijven volhouden, je kunt nou eenmaal niet de rest van je leven punten of calorieën blijven tellen. Door deze tijdelijke, radicale aanpassing haal je in eerste instantie meestal wel je doel. Je verliest bijvoorbeeld wat gewicht maar daarna ga je terug naar het voor jou normale eetpatroon. Omdat het té anders is en het was een té grote stap in één keer.

Als je mijn traject gaat volgen pas je in kleine stappen je oude patroon aan. Het is dus geen tijdelijke oplossing naast je oude patroon, het is een vervanging van je oude patroon. Daarnaast zul je begrijpen waarom je bepaalde dingen verandert, wat het in je lichaam doet en hoe jij er op meerdere manieren beter van wordt. 

Een kennis zei ooit tegen me: “Leg maar niet teveel nadruk op het feit dat je de focus legt op plantaardig, want meer groenten eten doet niemand voor de lol.” Het beeld bestaat nog steeds dat mensen die plantaardig of vegan eten iedere dag een bord sla eten. Konijnevoer. Niets is minder waar! Dit is ook het allerleukste aan mijn vak, naast dat ik mensen weer gezond en gelukkig maak: ik laat mijn klanten kennis maken met de plantaardige keuken, met de ongelofelijke variatie en de ongekende mogelijkheden. Als ik uit eten ben met mensen die weten dat ik geen dierlijke producten eet krijg ik vaak de vraag: MAG jij dit eten? (wijzend op een gerecht met dierlijke producten) Mijn antwoord is dan altijd: “Ja, dat mag. Maar ik wil het niet/ik kies ervoor om het niet te doen/waarom zou ik het eten?” Want niemand verbied mij om dierlijke producten te eten, het is mijn eigen keuze om het niet te doen. En ik mis het niet omdat ik zoveel ander lekkers kan eten.

Om op de vraag terug te komen, wanneer wordt iets saai? Voor mij is dat wanneer ik steeds hetzelfde krijg. Ik ben opgegroeid in een familie die standaard aardappels, vlees en groenten eet. Soms pasta of rijst. Ik vind dat saai. Nu geniet ik echt van mijn eten, ik heb zoveel meer opties dan vroeger!

Vraag jezelf ook af of je “gezonde keuzes” echt saai vindt, of is het dat het zo anders is dan wat je gewend bent dat je naar je oude, vertrouwde maaltijden terugverlangt? Als jouw nieuwe, gezondere keuze te veel afwijkt van wat je normaal eet, dan is het niet vol te houden. Maar ook hier geldt dat we in kleine stappen jouw bestaande gerechten gaan aanpassen naar gezondere versies. Jij staat voor mij centraal in het traject, dus jij bepaalt ook wat je eet. Ik weet zeker dat ik jou versteld kan doen staan over hoe lekker gezonde keuzes kunnen zijn!

Wat ga je doen? Ga je het “nog even zelf proberen”? Nu al je wilskracht in de strijd gooien en dit keer echt overstappen?

Wees eens eerlijk: wat heeft het “nog even zelf proberen” je tot nu toe opgeleverd behalve frustratie?

Ik heb een beter idee.

Wat als je een plan hebt waardoor je niet afhankelijk bent van je wilskracht, maar waarmee je stappen zet waar je lichaam zich goed bij voelt, waardoor je meer energie krijgt en waardoor je door WILT gaan in plaats van er tegenop te zien?  Wat als je het niet alleen hoeft te doen? Dat is wat Plantaardig Positief voor jou kan doen.

Dat klinkt goed, toch? Als mijn Plantaardig Positief traject jou nu aanspreekt, plan dan in ieder geval een gratis sessie in en laten we samen kijken wat dit voor jou kan betekenen. Wat heb je te verliezen?

Ik ben met mindfulness begonnen omdat ik heel erg graag meer rust in mijn hoofd wilde maar ik kreeg veel meer dan dat: mijn fibromyalgiepijn verminderde aanzienijk! De meest genoemde klacht bij fibromyalgie is pijn. Fibromyalgiepijn  is chronische pijn. Het…

Toen ik nog fibromyalgie en veel pijn had kwam ik wel eens een arts of therapeut tegen die niet wist wat hij met mijn klachten aan moest.Vaak kwamen ze dan tot de conclusie dat het wel “tussen mijn oren” zou…

Wie mij kent weet dat ik echt een voorvechter ben van (meer) plantaardig eten. Het is beter voor mens, dier en milieu. Het traject dat mijn klanten volgen bestaat voor een groot deel uit het aanpassen van hun dieet naar…

Hoe ik fibromyalgie de baas werd Fibromyalgie is heel lang deel van mijn leven geweest. Ik spreek met opzet over het verleden want ik ben al een tijdje zo goed als klachtenvrij. Sinds ik begin twintig was heb ik allerlei…

Hoe gezond eten jouw nieuwe gewoonte wordt! “Ik wil gezonder eten!” Als je aan het einde van het jaar een rondvraag doet naar de goede voornemens van de mensen om je heen zul je deze uitspraak regelmatig voorbij horen komen.…

Herken je dit? Je ben al heel vaak een nieuw dieet gestart, je hebt je voorgenomen om iedere dag iets eerder op te staan zodat je in de ochtend ook je gezonde lunch kan maken om mee te nemen en…

In Nederland hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes type 2, dus 1 op de 14 Nederlanders. Iets meer mannen dan vrouwen. Naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Daarnaast zijn er ook mensen…